Hester Groenleer (*1980) studeerde blokfluit aan het Conservatorium van Amsterdam bij Paul Leenhouts. Zij behaalde zowel haar bachelor- als haar master of music diploma cum laude en richt zich op moderne improvisatiekunst, hedendaagse kamermuziek en renaissanceconsort repertoire. 

 

Haar ensembles The Royal Wind Music, Seldom Sene en haar duo met organist Matthias Havinga verzorgden vele concerten op festivals en podia in binnen- en buitenland, waaronder Het Concertgebouw in Amsterdam, het Boston Early Music Festival (USA) en de Berliner Tage für alte Musik. Hester won verschillende prijzen op concoursen waaronder de eerste prijs op het Concours International d'Ensembles de Flûte à bec in Le Mans (FR) met Seldom Sene. In maart 2011 werd aan ditzelfde kwintet unaniem de Prix d'Interpretation van het toonaangevende Internationale Kamermuziekconcours in Illzach (FR) toegekend. In 2014 won zij eveneens met Seldom Sene de eerste prijs, de persprijs en publieksprijs tijden het Internationaal Van Wassenaer Concours van het Festival Oude Muziek met als bekroning een tournee van 11 concerten door Nederland tijdens het Seizoen Oude Muziek in februari 2016. Met The Royal Wind Music was ze prijswinnaar van De Vriendenkrans competitie van Het Concertgebouw en Concertgebouworkest. Hester ontving subsidie van het Prins Bernhard Cultuurfonds voor de uitbreiding van haar instrumentarium. Op de nationale televisie kreeg ze onder meer aandacht met een solistisch optreden voor het Koninklijk Huis tijdens de doopdienst van H.K.H prinses Ariane der Nederlanden en een optreden tijdens het Edison Klassiek Gala als hommage aan Frans Brüggen. Het zijn enkele hoogtepunten uit haar carrière.

 

Tot slot is Hester ook docent. Zij is blokfluitdocent aan de Jong Talent afdeling (Sweelinck Academy) van het het Conservatorium van Amsterdam en samen met een collega doceert zij The Royal Wind Music Academy, een maandelijks gastdocentschap aan het Conservatorium van Amsterdam over alle facetten van renaissance consortspel. Tot eind 2019 was ze werkzaam als muziekvakdocent bij de afdeling educatie van Het Concertgebouw te Amsterdam. Deze werkervaring heeft aangezet to het initiëren van grootschalige blokfluit-events zoals de Open Recorder Days Amsterdam, een biennale voor blokfluitliefhebbers over de hele wereld.